e-mail: mivpridjel@gmail.com
Market Pridjel: 053 265 463 | Market Usora: 053 961 457

RIGIPS

Kategorija

SUVA GRADNJA

BUDGET

MIV STOVARIŠTE PRIDJEL

RIGIPS

OPIS

LOCATION

MIV STOVARIŠTE PRIDJEL

RIGIPS

Rigips je trgovački naziv za gips-karton ploče, koji se sastoje od gipsanih jezgara prekrivenih kartonskim pločama. Ovaj materijal je lagan, izdržljiv i jednostavan za rad, što ga čini popularnim izborom u građevinarstvu, posebno u unutrašnjem uređenju prostora. Rigips se najčešće koristi za oblaganje zidova i plafona, kako bi se izravnala površina i stvorila ravna podloga za dekorativne premaze, kao što su boja ili tapete. Takođe se koristi za izgradnju pregradnih zidova, spuštenih plafona, dekorativnih elemenata i drugih namjena.

Postoje različite vrste rigipsa koje su dostupne, uključujući:

Standardni rigips – najčešća vrsta rigipsa, sa papirnim omotačem.  Hidrofobni rigips – otporan na vlagu, idealan za upotrebu u vlažnim prostorijama kao što su kupatila i kuhinje. Vatrostalni rigips – otporan na visoke temperature i vatru, često se koristi u građevinskim projektima gdje postoji rizik od požara. Akustični rigips – posebno dizajniran da smanji buku, koristi se u prostorima gdje je potrebna dobra zvučna izolacija, poput koncertnih dvorana ili studija za snimanje. Impregnirani rigips – otporan na gljivice, buđ i insekte, često se koristi u vlažnim i zagađenim okruženjima. Dvostrani rigips – sa oba kraja prekriven kartonskim omotačem, koristi se za izgradnju pregradnih zidova i spuštenih plafona.

Sve ove vrste rigipsa imaju specifične karakteristike i prednosti, a izbor ovisi o potrebama i namjeni prostorije u kojoj se koristi.

OZNAKE : SUVA GRADNJA

IZOLACIJE

PRETHODNI

KVADRATNI PUNI ČELIK

SLJEDEĆI