e-mail: mivpridjel@gmail.com
Market Pridjel: 053 265 463 | Market Usora: 053 961 457

STIROPOR

Kategorija

IZOLACIJE

BUDGET

MIV STOVARIŠTE PRIDJEL

STIROPOR

OPIS

LOCATION

MIV STOVARIŠTE PRIDJEL

DURATION

DOSTUPNO

ŠTO JE STIROPOR I KAKO NASTAJE ?

Stiropor naziv je zapravo EPS (Ekspandirani PoliStiren). Savršen je kao izolacijski materijal, bilo kao toplinska ili zvučna izolacija.

Proizvodi se iz malih granula polistirena koje su nalik riži, jedan od proizvoda nafte, u sebi ima pentana i isporučuje se proizvođačima u kartonskim kutijama izvana i iznutra vrećama kako pentan ne bi hlapio u okolinu.U predekspanderu granule sirovine pomoću pare ekspandiraju povećavajući svoj volumen 20-40 puta. Iz predekspandera izlaze granule stiropora (“kokice”) koje su određene prostorne težine i veličine. Iz preekspandera „kokice“ idu u silose gdje bi se trebale zadržati 6-24 sata.

Nakon toga „kokice“ se ispuštaju u posebne blok forme gdje se pod velikom količinom pare suzbiju i tako nastaje blok određene kilaže i veličine u zavisnosti od veličine blok forme.

Takav gotovi blok se odlaže u skladišta gdje bi trebao „odležati „ 7-45 dana jer se u to vrijeme ohladi, stabilizira i može rezati a da se ploče ne savijaju.

 

Blokovi su obično 0,5-1 m3 a mogu biti i veći ovisno o veličini blok forme. Ploče se režu ne debljine od 10 – 80 mm pa zavisno od željama kupaca mogu i deblje.

Postoji nekoliko vrsta tlačne tvrdoće stiropora, a svaki ima svoju namjenu.

EPS 50 za pakovanja i zaštitu lomljivih proizvoda, EPS 70 za izolaciju zidova, EPS 100 i 150 za ozolaciju podova. Kao što vidimo stiropor služi u različite svrhe od izolacije do uljepšavanja okućnica ili pročelja kuća lajsnama ili različitim oblicima, natpisi na fasadama ili interijerima.

OZNAKE : IZOLACIJE

VODOMATERIJAL

PRETHODNI